ContactCare heeft een nieuwe term het leven in geroepen. TFH, wat staat voor Training From Home.

Tips en Tricks: Training from home

De coronacijfer namen fors toe dit najaar en dat dwong ons en nog vele andere bedrijven om innovatief om te gaan met het geven van trainingen. Maar hoe doe je dat nou, nieuwe personeel vanuit huis laten inwerken? Het geven van online trainingen aan zowel nieuw als bestaand personeel? En waar moet je zeker opletten als je compleet digitaal trainingen geeft? Wij geven je tips & tricks over hoe je TFH kan aanpakken en wat onze bevindingen tot nu toe zijn.

1. Houd de concentratie vast en beweeg genoeg

Thuis een online cursus doen of training volgen vergt veel zelf discipline en concentratie van de deelnemers. Zorg er daarom als trainer voor dat je deelnemers genoeg pauzes en beweging gedurende de dag krijgen. Dit is natuurlijk erg lastig te controleren maar je kan als trainer het wel stimuleren. Ken je al de term gamification? Dit staat voor het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext om menselijk gedrag op een positieve wijze te sturen. Creëer een uitdagingen bij de deelnemers. Leuke voorbeelden zijn: zet in je pauze minimaal 5000 stappen, wie dit haalt krijgt een ereprijs of diegene die de meest healthy lunch maakt krijgt de eerste dag op kantoor een tof kookboek. Zo zorg je ervoor dat je werknemers hun pauzes niet achter de laptop houden maar naar buiten gaan, gezond eten en een activiteit doen wat de hersenen laat ontspannen. En als deelnemer! Zorg er zelf dus ook voor dat je voldoende beweegt tijdens je training dag, frisse lucht haalt en veel water drinkt voor je concentratie.

2. Goede E-learning

Het volgen van je training online geeft ook veel vrijheid. Zowel de deelnemers als de trainers zullen dit ervaren. Een goed E-learning traject maakt dat mensen zelf hun planning kunnen maken. Maak wel op vaste momenten afspraken om met elkaar de voortgang te bespreken of om deadlines in te leveren. Zo weten zowel trainers als deelnemers welke momenten ze samenkomen wat veel rust in de agenda geeft.

3. Subsessies of één op één sessies

Geef je trainingen aan grote groepen. Zorg er ook voor dat je voldoende sub sessies inplant. Bijvoorbeeld halverwege de training week. Dat geeft de deelnemer de ruimte om vragen te stellen, te sparren met mede deelnemers en het zorgt voor samenhorigheid. Zorg er ook voor dat je met regelmaat een één op één sessie inplant. Sommige deelnemers vinden het lastig om vragen (digitaal) te stellen. Om toch inzicht te hebben in hoe het gaat, of ze op schema lopen of extra uitleg nodig hebben is het slim om met iedereen een persoonlijke call in te plannen.

4. Wees creatief met training elementen

Een training bestaat uit drie elementen: kennisoverdracht, toepassing nieuwe kennis & interactie. Als trainer kan je ervoor kiezen om de stof op verschillende manieren over te brengen. Alleen maar zenden is voor niemand leuk en acht uur lang alleen maar luisteren is voor niemand vol te houden. Zorg daarom voor creativiteit in je training!  Denk bijvoorbeeld aan een quiz tussendoor of einde van de dag om kennis te testen, laat deelnemers tussendoor opdrachten uitvoeren die je na een uur gezamenlijk bespreekt en sluit de trainingsperioden met een digitale borrel af!

5. Oefen met medetrainers

Ook als  vanuit huis werkt kun je met je medetrainers oefenmomenten plannen. Plan op de vrije momenten die je hebt om zelf oefeningen te maken of einde van de dag een digitale meeting in. Op deze momenten kan je bijvoorbeeld rollenspellen houden en gesprekken oefenen, elkaar overhoren of elkaar helpen bij vragen die je lastig vindt. Zo heb je niet alleen hulp aan elkaar maar ook wat meer collegiaal gevoel bij het volgen van je trainingen thuis!